Kış aylarında ülkemizde yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca gibi kaynaklardan kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış olabileceği konusunda İl Sağlık Müdürlüğü uyarıda bulunuyor. Karbonmonoksit, renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı bir gazdır ve solunum yolu ile vücuda girerek oksijen alımını engeller. Bu nedenle kısa sürede tıbbi müdahale yapılması gereken zehirlenmeler, ölüme yol açabilir.
İl Sağlık Müdürlüğü, özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasının arttığını belirtiyor. Bu durumda, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen sobalar, şofbenler ve bacasız gaz sobalarında zehirlenme riski artmaktadır. Müdürlük, sobaların yanmasını önlemek için lodoslu havalarda soba yakımını önlemek, yakılmak zorunda olduğunda gece yatarken mutlaka söndürmek ve dikkatli yakıt kullanımı yapılması gerektiğini vurguluyor.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı, baş dönmesi, yıgılmalar ve bilinç kaybı bulunmaktadır. Bu tür zehirlenmeleri önlemek için sobaların en az iki yılda bir temizlenmesi ve mekanların dikkatli havalandırılması önemlidir.
Önlemler alınarak karbonmonoksit zehirlenmelerine bağlı ölümler önlenebilir. İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlara bu konuda bilinçlenmeleri ve dikkatli davranmaları rica ediyor
İl Sağlık Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu bilgilendirme içeriklerini aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.